• Monika Kosieniak

Jakie są właściwości oleju konopnego?




Historia konopi siewnych (Cannabis sativa L.) sięga tysięcy lat wstecz. Pierwsze wzmianki pochodzą z Azji Środkowej i pochodzą z trzeciego tysiąclecia przed naszą erą. Badania dowodzą, że olej konopny był znany także w starożytnym Egipcie. Dalsza podróż historyczna powiązana z dziejami konopi prowadzi nas do Grecji i Rzymu gdzie w I w.n.e. były one wykorzystywane do celów leczniczych. Na kartach historii zapisali się również Wikingowie, którzy wykorzystywali te rośliny jako surowiec do wytwarzania bardzo wytrzymałych sieci rybackich. Jak więc nie trudno zauważyć, konopie siewne były znane praktycznie na całym świecie. W Polsce ich historia sięga czasów prasłowiańskich, Słowianie wykorzystywali łodygi rośliny do pozyskiwania włókien, które służyły im do tworzenia sznurów i tkanin, a z nasion wytwarzali znany nam dziś wszystkim olej konopny (Cannabis sativa Seed Oil). Trudno oprzeć się wrażeniu, że surowiec pozyskiwany z tej rośliny stał się ostatnio szczególnie popularny w przemyśle kosmetycznym.


Jak pozyskuje się olej konopny?

Olej konopny wytwarzany jest z nasion konopi siewnej poprzez proces tłoczenia na zimno. Ma ciemne zabarwienie – brązowe lub zielone i intensywny orzechowo-słonecznikowy smak. Jest pozbawiony właściwości narkotycznych, ponieważ nasiona konopi wykorzystywane do jego produkcji nie zawierają w sobie tetrahydrokannabinolu (THC) - składnika, który jest odpowiedzialny za efekty narkotyczne konopi. Związek THC nie występuje w nasionach, liściach ani kwiatach konopi siewnej. Substancja ta zawarta jest wyłącznie w kwiatach innego gatunku konopi - konopi indyjskiej (Cannabis indica Lam.). Należy rozróżniać olej konopny od olejku CBD. Oba produkty nie posiadają właściwości narkotycznych i pochodzą z tej samej rośliny, jednak olejek CBD powstaje na drodze ekstrakcji kwiatów i liści konopi siewnej.

Olej konopny z nasion konopi siewnej jest niezwykle ceniony przez wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), która może sięgać aż do 80%. Kwasy omega-3 i omega-6 składające się na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe występują w oleju konopnym w bardzo korzystnej dla zdrowia proporcji (3:1). W skład oleju wchodzą również kwasy: palmitynowy, oleinowy i rzadko występujący kwas gamma-linolenowy (GLA). Olej konopny bogaty jest w witaminy z grupy A, B, K i E. Na ostatnią z nich składają się tokoferole alfa, beta, gamma i delta, z czego gamma stanowi jej największą część. Zawartość witaminy E w oleju z nasion konopi wynosi aż 6-11mg na 10ml, co stanowi zalecaną dzienną dawkę dla dorosłego człowieka. Wysoka zawartość gamma-tokoferolu nadaje olejowi konopnemu silne działanie przeciwutleniające (antyoksydacyjne).



Poza wyżej wymienionymi związkami oraz witaminami, olej konopny jest także bogaty w minerały takie jak cynk, magnez, wapń i fosfor. Ponadto zawiera proteiny, aminokwasy, fitosterole regulujące gospodarkę lipidową oraz karotenoidy i polifenole mające działanie antyoksydacyjne. Potencjał działania antyoksydacyjnego oleju z nasion konopi jest dużo wyższy niż oleju rzepakowego i lnianego. Poza tym znajduje się w nim wiele innych substancji czynnych o właściwościach przeciwzapalnych i regenerujących – między innymi terpenom i canabidol. Dzięki zawartości tych wszystkich drogocennych składników olej konopny ma cenne właściwości lecznicze.

Olej konopny ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ma potwierdzone działanie przeciwzapalne i wpływa na przyspieszenie regeneracji skóry przez co jest pomocny nie tylko w codziennej pielęgnacji, ale też terapii łojotokowego zapalenia skóry, trądziku różowatego, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Nadaje się do stosowania dla każdego rodzaju skóry – suchej, wrażliwej, dojrzałej, a także tłustej. Mogą używać go również kobiety w ciąży i dzieci. Wpływa pozytywnie na nawilżenie i odżywienie, zwiększa elastyczność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Cera po regularnym stosowaniu kosmetyków z olejem konopnym ma ujednolicony koloryt i jest zdrowo rozświetlona. Dzięki zdolności do regulacji wydzielania sebum wpływa pozytywnie na cerę tłusta, matowi ją i pomaga w terapii przeciwtrądzikowej. Nie ma właściwości komedogennych.

Olej z nasion konopi z uwagi na zdolność do regulacji wydzielania sebum nadaje się również do stosowania na skórę głowy – będzie pozytywnie wpływać na ograniczenie przetłuszczania się skóry głowy, a także działać wspomagająco na walkę z łupieżem. Jego zdolności regenerujące poprawią stan skóry i wzmocnią cebulki włosów dzięki czemu można używać go jako środka regulującego nadmierne wypadanie. Nakładany na łodygę włosa będzie działał wygładzająco, nabłyszczająco i uelastyczni włosy sprawiając, że będą bardziej odporne na uszkodzenia.


Czysty olej można nakładać bezpośrednio na skórę, idealnie sprawdzi się do wykonania masażu. Możemy pozostawić go na skórze na kilka minut, a później zmyć ciepłą wodą i nałożyć krem. Używając go na skórę głowy i włosy można pozostawić go na kilkanaście minut, a następnie umyć włosy dwukrotnie szamponem, by upewnić się, że olej został z nich całkowicie usunięty i nałożyć odżywkę lub maskę.

Wśród dostępnych rynku preparatów możemy znaleźć zarówno czysty olej z nasion konopi jak i kosmetyki z jego domieszką. Często występuje w balsamach i masłach do ciała, kremach do twarzy, odżywkach do włosów i produktach do kąpieli. W każdym z tych produktów dodatek oleju z konopi nada im właściwości nawilżających, regenerujących i kondycjonujących naszą skórę i włosy.

32 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie