• Monika Kosieniak

Wyspiarski raj...


W obrębie Oceanu Indyjskiego, na południe od Indii, znajduje się piękna, zielona wyspa – Cejlon. Jej brzegi wyznaczają jednocześnie granice państwa - Sri Lanka. Nie bez powodu nazywana jest również zieloną łzą – ciepły i wilgotny klimat panujący w tym kraju jest bardzo sprzyjający dla roślin.



Wyspiarski klimat

Pomimo ubogiej w minerały gleby, która przeważa na wyspie, możemy spotkać tu niezwykle zróżnicowaną florę. Na północy rosną suche lasy monsunowe, północny wschód porasta sawanna, a na południu kraju przeważają wilgotne lasy równikowe. Charakterystycznymi roślinami porastającymi Sri Lankę są drzewa chlebowe, sandałowce, hebanowce i drzewiaste paprocie. Południowe wybrzeże porastają liczne lasy mango i palmy kokosowe. Wśród skarbów Sri Lanki wyróżniamy także licznie uprawiane w tym kraju przyprawy. Są to między innymi cynamon, pieprz, curry i kardamon.


Pozyskiwane na wyspie surowce roślinne zyskały ogromne uznanie w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje właściwości odżywcze i pielęgnacyjne. Po prostu musieliśmy tam być z naszym projektem - PODRÓŻE W DOBRYM SKŁADZIE!



Jakie są kosmetyczne skarby Sri Lanki?


Cynamon – najważniejszy produkt eksportowy Sri Lanki, ceniony ze względu na słodki smak. Można pozyskiwać z niego olejek cynamonowy, który ma silne działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Ma właściwości drażniące, co wpływa na rozszerzenie drobnych naczyń krwionośnych, dzięki temu wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Można wykorzystywać go do aromaterapii, a także w pielęgnacji skóry – dodany do maski na twarz poprawi ukrwienie skóry, pozytywnie wpłynie na redukcję przebarwień i złagodzi zmiany trądzikowe. Olejek cynamonowy zawarty w składzie wcierek do skóry głowy wpłynie pozytywnie na porost włosów. Olejek jest jednak intensywnie działającym produktem, więc przed zastosowaniem należy sprawdzić, czy nie wywołuje reakcji alergicznej.

ZOBACZ FILM O CYNAMONIE


Pieprz – druga najczęściej uprawiana przyprawa na Sri Lance. Działa antybakteryjnie, antyoksydacyjnie i oczyszczająco. Jego właściwości poprawiające krążenie wspierają wchłanianie innych składników odżywczych. Podobnie jak cynamon znajduje zastosowanie we wcierkach na porost włosów.


Kardamon – jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Ma cytrynowo–imbirowy, lekko korzenny aromat. Jest wykorzystywany w medycynie naturalnej – pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowo–jelitowe, wspiera organizm w walce z przeziębieniem, a także był środkiem wspomagającym utrzymanie higieny jamy ustnej w starożytnym Egipcie. Obecnie jest składnikiem perfum, olejków do masażu i składników o działaniu ujędrniającym. Wpływa pozytywnie na uelastycznienie i nawilżenie skóry.


Curry – najczęściej kojarzone z przyprawą, w której skład wchodzi kozieradka, kardamon, goździki, kmin, cynamon, kolendra, gorczyca i listki curry. Same liście curry są cenione za charakterystyczny aromat ale również za liczne właściwości lecznicze. Wykorzystywane są jako lek na poranne mdłości czy ból nerek. Mają też właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Znajdują zastosowanie w kosmetykach zapobiegających wypadaniu włosów i stymulujących ich porost. Liście curry wykorzystuje się również w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej.




Olej kokosowy – liczne palmy kokosowe rosnące na Sri Lance pozwalają na produkcję dużych ilości dobrego jakościowo oleju kokosowego, który znajduje zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetykach pielęgnacyjnych. Sam olej kokosowy dobrze sprawdzi się u niektórych do zmywania makijażu, pielęgnacji włosów niskoporowatych czy do masażu. Można również dodać ten eliksir z kokosów do kąpieli, aby zmiękczyć skórę i spowolnić przeznaskórkową utratę wody. Olej kokosowy stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka, ma silne właściwości nawilżające i natłuszczające, wspomoże pielęgnację skóry z egzemą, łuszczycą czy atopowym zapaleniem skóry – zmniejsza uczucie świądu i pieczenia, a także łagodzi stany zapalne i podrażnienia.

ZOBACZ FILM O KOKOSIE



Olej sandałowy – kolejny z popularnych na Sri Lance olejów. Sprawdza się w pielęgnacji cery problematycznej, wspomaga leczenie blizn i ran, przywraca skórze jędrność i spowalnia procesy starzenia.


Ryż – niezwykle popularny w kuchni na całym świecie, ale poza walorami smakowymi ma również zastosowanie w kosmetyce. Preparaty kosmetycznie są wytwarzane zarówno z surowego ziarna jak i z oleju ryżowego. Kosmetyki z zawartością ryżu dostarczają skórze licznych składników odżywczych, działają antyoksydacyjnie, wspomagają regenerację i nawilżają. Woda z gotowania ryżu nadaje się do stworzenia nabłyszczającej i nawilżającej płukanki do włosów lub toniku do twarzy.


Ananas – ten soczysty i słodki owoc jest niewątpliwie jednym z najczęściej wykorzystywanych owoców do produkcji kosmetyków. Zawiera enzym – bromelaninę, który jest zawarty w składzie większości peelingów enzymatycznych. Ekstrakt z ananasa poprawia koloryt skóry i działa przeciwzapalnie, pojawia się również w preparatach wyszczuplających i antycellulitowych.


Papaja – jest bogatym źródłem składników odżywczych w tym flawonoidów – naturalnych antyoksydantów. Podobnie jak ananas zawiera enzym rozpuszczający cement międzykomórkowy w zrogowaciałych komórkach naskórka – papainę. Ma również właściwości antybakteryjne i przyspiesza gojenie się ran.


Mango – najczęściej w kosmetykach wykorzystywane jest masło mango wytwarzane z pestek. Ma ono działanie antyoksydacyjne, zmiękczające i nawilżające. Sprawdza się w pielęgnacji włosów i jako środek poślizgowy do masażu. Sam ekstrakt z owocu mango działa silnie nawilżająco i zapobiega przeznaskórkowej utracie wody, ma także właściwości wyrównujące koloryt skóry.


Zajrzyj do nas!

Podróże w dobrym składzie - Facebook

Podróże w dobrym składzie - Instagram


31 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie