• Monika Kosieniak

Jak powstają perfumy?


Z jakich składników tworzy się zapach


To właśnie składniki, które wchodzą w skład perfum decydują o ich zapachu i wyjątkowości. Ich oryginalność zależy od odpowiednio dobranych proporcji i wyobraźni tych, którzy je komponują. Substancje, które wykorzystywane są do produkcji perfum dzieli się zazwyczaj na te pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. W dzisiejszych czasach popularne są także te tworzone w sposób syntetyczny. Czego możemy spodziewać się przeglądając składy perfum?



Składniki pochodzenia roślinnego

Olejki eteryczne są tym składnikiem perfum, który odgrywa w nich decydującą rolę. Pochodzą ze świata roślinnego, stanowią je olejki zapachowe z wybranych części roślin, kwiatów, liści itp. To właśnie olejki eteryczne przesądzają o zapachu perfum. Najczęściej do produkcji perfum wykorzystuje się rośliny takie jak bergamota, drzewo sandałowe, geranium, jaśmin, fiołek, kardamon, lawenda, paczula, wanilia, róża, yang-ylang i wiele innych. Odpowiednia kombinacja olejków oraz dobór akordów zapachowych sprawia, że wszystkie perfumy są wyjątkowe.



Bergmotka, to olejek, który powstaje ze skórki owoców drzewa cytrusowego z rodziny pomarańczy. Bergamotki rosną na Kaukazie oraz w krajach Morza Śródziemnego. Aromat bergamotki jest lekki, orzeźwiający, dlatego najczęściej stanowi nutkę głowy.

Drzewo sandałowe rosnące w południowo-wschodnich Indiach. Jest prawie w każdych perfumach. Ma słodki, żywiczny, lekko piżmowy zapach. Wyraźnie czuć je w perfumach Dolce Vita Diora.


Geranium, które spotkać można na Madagaskarze, w Egipcie, w Chinach, południowej Francji i Maroku ma zapach podobny do wody różanej, lecz jeszcze bardziej „zielony” i świeży. Olejek produkuje się ze sprasowanych pączków, łodyg, liści i kwiatów tej rośliny.

Mech dębowy spotyka się w Maroko i Francji, ale ten najbardziej ceniony pochodzi z Półwyspu Bałkańskiego. Zbiera się go zimą i wczesną wiosną z drzew, które rosną na wybrzeżu Morza Śródziemnego.


Drzewo sandałowe – nadaje perfumom słodki, żywiczno-balsamowy aromat. Olejek pozyskiwany jest z drzewa, które rośnie w Indiach. Aromat drzewa sandałowego można znaleźć np. w perfumach Versace Versence.


Jaśmin - ten wykorzystywany przez perfumiarzy, zapachowy to krzew lub pnącze o dużych rurkowatych, białych, żółtych lub różowych kwiatach. Rośnie w strefie podzwrotnikowej lub między zwrotnikowej. Uprawia się go w Grasse we Francji na potrzeby Guerlaina i Chanel, Egipcie, Indiach, Turcji, Maroku i Hiszpanii. Gdy poddaje się go analizie spektograficznej, ujawnia nieprawdopodobną wręcz ilość cząstek zapachowych. Wyciągi jaśminowe są niezwykle kosztowne i coraz częściej zastępuje się je syntetykami. Do destylacji wykorzystuje się jego kwiaty.


Składniki pochodzenia zwierzęcego

Składniki te wzmacniają aromat perfum. Są one intensywne, zapobiegają szybkiemu wietrzeniu zapachu, dlatego stanowią podstawę nuty bazowej. Najwięcej tego typu specyfików zawierają perfumy orientalne. Najczęściej wykorzystywane przez producentów składniki to: piżmo, ambra, kastoreum, cybet.


Piżmo jest najtrwalszą naturalną substancją zapachową. Nic więc dziwnego w tym, że składnik ten pojawia się w nutkach bazy wielu najbardziej znanych perfum świata. Składnik ten pochodzi z wydzieliny gruczołów odbytniczych piżmowca, czyli jelenia piżmowego żyjącego w górzystej Azji. Piżmo może zostać pozyskane także od piżmaka (szczur piżmowy), kaczki piżmowej, woła piżmowego lub skunksa. Najbardziej intensywny zapach ma piżmo czarne, które jest pozyskiwane od osobników żeńskich. Piżmo zastępowane jest syntetykami ze względu na ochronę gatunku. Jest składnikiem np. Femme Rochas i Homme Paco Rabanne.


Ambra to substancja z kaszalota uzyskiwana w czasie odłowów lub zbierana na egzotycznych plażach ciepłych mórz np. Nowej Zelandii czy Australii. Po perfumy, które w swoich składzie mają ambrę, sięgają głównie osoby bardzo zmysłowe. Ambrę uważa się bowiem za potężny afrodyzjak. Składnik ten wzmacnia zapach i może stanowić funkcję emulgatora. Świeża ambra ma zapach ryby, ale suszona przez kilka miesięcy nadaje perfumom ciepły zmysłowy aromat. Obecnie można ją zastąpić np. wyciągiem z liści fiołkowca połączonych z substancjami syntetycznymi.


Kastoreum to substancja używana przez bobry do natłuszczania futer. Przy produkcji perfum stosuje się wyciągi alkoholowe z kastorem. Perfumy zawdzięczają im cierpki, ale bardzo erotyczny zapach. Składniki zwierzęce wzmacniają zapach całej kompozycji zapachowej i zapobiegają zbyt szybkiemu wietrzeniu i ulatnianiu się zapachów. Same w sobie mają bardzo intensywny zapach, ale potrafią również wzmocnić zapach olejków roślinnych, na podobnej zasadzie jak sól wzmacnia inne smaki. Do olejków eterycznych i środków wzmacniających dodaje się jeszcze środki homogenizujące. W skład perfum często wchodzą składniki, które nie mieszają się ze sobą w naturalny sposób. Dzięki tym środkom perfumy oprócz swojego zapachu mogą także cieszyć nasze oczy piękną, jednolitą, nierozwarstwiającą się kompozycją. Najczęściej używa się do tego specjalnych balsamów, czyli naturalnych ciekłych tłuszczy.

Cybet, substancja pochodzenia zwierzęcego, będąca wydzieliną gruczołów cywety, dzikiego cętkowanego kota z Etiopii. Pozwala stworzyć słodkie, lekko pudrowe perfumy. Ostatnio zastępowana jest substancjami syntetycznymi. Absolut z cybetu służy do utrwalania zapachów.


Składniki syntetyczne

Stanowią tańszy odpowiednik zapachowy składników naturalnych. Pachną tak samo, ale pozyskuje się je w sposób łatwiejszy - drogą chemiczną. Stosowane są od kilku lat i zrobiły prawdziwy przewrót w przemyśle perfumeryjnym. Sztuczne piżmo tzw. białe ma ten sam zapach co naturalne - trudno dostępne i bardzo drogie. Pozyskiwanie składników naturalnych często budzi kontrowersje, gdyż wiąże się z niszczeniem natury i zabijaniem zwierząt. Użycie syntetyków pozwala w pewnym stopniu uchronić naturalne środowisko przed jego degradacją.



4 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie